
 
MATCH PLAY 
 
To assist those players making the transition from stroke play qualifying to match play we’ve compiled 
some differences between the two forms of play. 
 
Referees 
In the early stages of the match play portion of this competition our referees will work in zones on the 
golf course to monitor play and assist with any rules questions players may have. Since these referees 
do not accompany a match from start to finish they are not permitted to call penalties except for 
breaches of Rule 1.2b (Code of Conduct), Rule 1.3b (Two or More Players Deliberately Agreeing to 
Ignore any Rule or Penalty the Know Applies) or Rule 5.6a (Unreasonable Delay or Play) or Rule 5.6b 
(Prompt Pace of Play). 
 
Beginning with the semifinals in the Championship Bracket, referees will be assigned by the Committee 
to accompany each match to decide questions of fact and apply the Rules. Although they will be in a 
preventative mode to keep players from incurring penalties, they are instructed to act on any breach. 
 
Concessions (Rule 3.2b) 
A player may concede the opponent’s next stroke, a hole or the match. A concession is made only when 
clearly communicated. This can be done either verbally or by an action that clearly shows the player’s 
intent to concede the stroke, the hole or the match (such as making a gesture).  Concessions are final 
and cannot be declined or withdrawn.  
 
Ruling Request (Rule 20.1b (2)) 
When a player wants a referee or the Committee to decide how to apply the Rules to her own play or 
the opponent’s play, the player may make a request for a ruling. If a referee or the Committee is not 
available in a reasonable time, the player may make the request for a ruling by notifying the opponent 
that a later ruling will be sought when a referee or the Committee becomes available.  
 
Order of Play (Rule 6.4a) 
Teeing Area - on the 1st teeing ground the honour is determined by the draw; thereafter, the side with 
the lowest score on the previous hole has the honour. If a hole is tied, the side that had the honour at 
the previous teeing ground retains it. 
 
Other than Teeing Area – the ball that is farther from the hole is played first. If the balls are the same 
distance from the hole or their relative distances are not known, the ball to be played first is decided by 
agreement or by using a random method.  
 
Playing Out of Turn – If a player plays when his opponent should have played there is no penalty, but 
the opponent may immediately require the player to cancel the stroke made and play in the correct 
order. 
 
 
 
 



 
Playing From Outside the Teeing Area (Rule 6.1b) 
If a player, when starting a hole, plays a ball from outside the teeing area, there is no penalty, but the 
opponent may immediately require the player to cancel the stroke and play a ball from within the 
teeing area.  
 
Ball at Rest Moved by Opponent 
During Search (Rule 7.4) - if an opponent, his caddie or his equipment moves a player’s ball, touches it 
or causes a player’s ball to move, there is no penalty. If the ball is moved it must be replaced. 
 
Other Than During Search (Rule 9.5b) - if an opponent, his caddie or his equipment moves a player’s 
ball, touches it or causes a player’s ball to move, the opponent incurs a one stroke penalty. If the ball is 
moved it must be replaced. 
 
Ball in Motion Accidentally Hits Opponent (Rule 11.1) 
If a player’s ball is accidentally deflected or stopped by an opponent, his caddie or his equipment, there 
is no penalty. The ball must be played as it lies.  
 
Status of Match 
It’s advisable to confirm the status of the match following play of each hole. Beginning with the 
Semifinals in the Championship Bracket only, the Referee assigned to accompany the match will 
announce the result of each hole and the status of the match greenside after the conclusion of each 
hole played. 
 
Scorecards 
Scorecards are not required in match play; however the Committee will provide a scorecard to one of 
the players in each match to record individual hole scores for real-time scoring purposes. Even though a 
player may not complete a hole it is necessary to assign a numeric score to make the result 
understandable to those following online. The following guidelines are provided to record this 
information: 
 
When a concession of a hole is made, all balls involved in the match are deemed to be holed on their 
next stroke. 
 
If a player incurs a loss-of-hole penalty, his score for the hole should be “X”. The opponent’s score is the 
number of strokes already made plus 1 for the conceded stroke. 
 
If a hole is conceded when the players have made the same number of strokes, the player who 
concedes gets an ” X” for the hole and the score for the other player is the number of strokes taken plus 
one for the conceded stroke. 
 


